søndag den 16. marts 2008

Æggende Ærø...

Så er ærøsk hamstring af æg sat ind, og ganske sikkert også alenlange bestilllinger på bagerens hjemmebagte pølsebrød...Det er dagen før dagen før dagen, og påsken er over os og Ærø snart på den anden ende. En gang var Langfredag virkelig en lang fredag, og påsken noget jeg brugte i malertøj, eller med årets hovedrengøring. Senere blev det noget med en familiedag, hvor alle var samlet og vi smæskede os i gode spiser, alt for mange ckokoæg og en fedladen omgang Trivial til langt ud på natten. Men så flyttede vi til Ærø...Altså, hvis man tror juleaften er årets højtideligste dag eller hellige aften, så har man ikke oplevet ærøsk påske i fuldt flor!

Det er nu Ærøboerne rykker sammen...Og rykker ud!

Der er dømt landlov og øens udstationerede ungdom med påhæng, og anden hjemvendt familie, bogstavelig talt, bølger i taktfaste horder ud af bovporten på Ærøfærgen. Sikken et syn!

Og det ærøske ophav smiler overbærende, og genkalder sig hine tider, mens øens handlende raseres for påskebryg - eller blot alt med promiller - og lægger beslag på hver en ærøsk gæsteseng.

Det er Lille Højsæson og Ærø har pyntet sig. Der er papirklip og liljer og stynede hegn og plyssede hække. Der er bramgæs og buksbom og velholdte haver. Der er rengjorte ruder og guldrandet udsigt, og vinter på halv, men Ærø på hel.

Og ind triller festen, og selvklart ærøs stolteste af traditionerne...ægkogning.

Kysten rundt hele øen lægger krop til, når Ærø koger over. Og de bedste campist-gener, forede tophuer og spejdertricks luftes - og hele møblementer ofres - når ærøboerne påskelørdag rykker sammen, og rykker ud. Ud langs vandet, hvor bål blusser op, og gryder og pander og folk slås om pladsen. Og pølser og brød langes rundt i et væk...Og æg..og æg, og æg og æg og æg.

"Der er hønsehold, og sømandstrold og bondeknold og tusindfold af Ærøbørn med latter i, og helt euforisk trylleri, og skrål og røde kinder. Og bryggen klukker hatten fuld, men aldrig Ærø helt omkuld, og tiden hører ingen steder hjemme. Og øens folk tager natten med, og hele Ærø let på sned, går ingenlunde lige ud, og holder vejret længe."

Rigtig glædelig Påske..og god fest.

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Sikken lystig - og lystfuld legen med sproget! Du brænder for stoffet og lyser nye sider af Ærø op, Gro. Jeg følger stændigt med og anbefaler den til dem, der måtte ønske en ny vinkel på Ærø.